Ми, из Двадестог, држимо се заједно

Пројекат: Бивши, садашњи, будући (ђаци – професионалци) је замишљен као вид пружања могућности садашњим ученицима седмог и осмог разреда ОШ 20.октобар да се кроз животне приче некадашњих ђака и заједничке активности упознају са занимањима бивших ученика.

Најпре су сакупљене биографије бивших ђака и направљен пано, окачен испред кабинета српског језика и књижевности. Затим су се периодично одржале три радионице на којима су гости били: Филип Дедић, Владимир Мартаћ и Урош Петровић.

Прва радионоца је одржана 25. 11. 2022., а гост је био Филип Дедић, филмски и ТВ-монтажер.  Филип, познат по филмова и серијама: Прваци света, Убице мога оца, Бунар, Заспанка за војнике, Дара из Јасеновца и др. представио се садашњим ученицима седмог и осмог разреда, најпре трејлерима Прваци света, Заспанка за војнике, Бунар,  а затим су кроз разговор са Весном Ждрњом и Соњом Суботић, ученици могли нешто више да сазнају  о Филиповом путу од основне школе, преко угоститељске – смер кувар, до   садашњег занимања филмског и телевизијског монтажера.

Друга радионоца под називом Како је радозналост убила мачку, али и створила инжењера одржана је 21. 12. 2022. године. Гост је био Владимир Мартаћ, дипломирани инжењер електротехнике.

Којим послом бисмо се бавили ако не бисмо ништа од тога зарађивали и да ли нас у каснијем професионалном опредељењу одређују игре које смо  у детињству играли, само су неке од тема о којима смо разговарали са Владимиром Мартаћем, бившим ђаком наше школе и садашњим родитељем ученице осмог разреда.

Да ли имамо величину мозга као Тесла и да ли га користимо?

На трећој радионици, одржаној 7. 2. 2023. године, гост нам је био један од најпаметнијих људи са ових простора, дугогодишњи председник МЕНСЕ за Србију, коаутор НТЦ програма за учење, аутор концепта Загонетна питања, састављач питања за квизове Потера и Лавиринт.

Наравно, био је то Урош Петровић, за чију радионицу је био заинтересован велики број ученика који су прочитали макар једну од његових двадесет књига.

Деца су уживала у дружењу са својим омиљеним писцем изразивши жељу да оваквих дружења буде више.

 

Весна Ждрња