Наш колектив на Борковачком језеру

У понедељак 25. јуна 2018. године део колектива наше школе путовао је на једнодневни излет до Борковачког језера недалеко од Руме.

Прва станица на нашем путу био је манастир Гргетег на Фрушкој гори. Са историјатом манастира и његовом судбином кроз занимљиво предавање упознала нас је једна од тридесет седам монахиња овог фрушкогорског манастира.

Сазнали смо да је Гргетег највећи женски манастир на територији Војводине, да га је саградио Змај Огњени Вук, унук српског деспота Ђурђа Бранковића у 15. веку, да је много пута кроз векове пустошен – паљен, рушен и пљачкан. Све иконе које чине иконостас осликао је наш чувени сликар Урош Предић. Највише пажње изазвала је реликвија коју чува овај манастир – икона Богородице Тројеручице, пристигла из Хиландара 2001. године. Врло топло и надахнуто мати нам је причала о настанку и чудима ове православне светиње.

После посете Гргетегу упустили смо се у својеврсну авантуру – пешачком стазом, на махове тешко проходном, у дужини од пар километара, пошли смо пут нашег следећег одредишта – манастира Велика Ремета. Монаштво нас није сачекало, али нас је сачекао прелеп амбијент на ободима Фрушке горе, брижљиво уређен и чуван парк за одмор пред улазом у манастир и домаћи колачи на столу поред чесме унутар манастирског комплекса.

Снаге за пешачење више нисмо имали, па смо се аутобусом одвезли у хотел Борковац на прекопотребно окрепљење и одмор.

По општем утиску, све у вези са Борковцем било је таман – ресторан прелеп, храна веома укусна, природа очаравајућа – Борковачко језеро, поља сунцокрета, пешачка стаза кроз шуму борова, цвркут птица, мир и тишина били су за нас благотворни.

Дружили смо се и уживали. О нашем незаборавном излету сећање чува филмић направљен од фотографија и видео-записа наших колега. Драге колеге, хвала вам!

Велику захвалност дугујемо и колегиници Наташи Кубуровић која је овај излет организовала, и школи која га је финансијски подржала.

До следећег излета и прилике за нове приче – поздрав!

на овом линку можете погледати филмић