Москва 2019.

Директор школе, наставник руског језика, наставник географије и десет ученика били су почетком маја у пријатељској посети братској школи у Гжељу. Ово путовање је реализовано по други пут у циљу размене ђака, усавршавања знања руског језика и развоја комуникацијских вештина код ученика, као и упознавања са културом, обичајима и знаменитостима Русије.

На аеродрому су нас дочекали наставници и ученици Речицке школе у Гжељу, са којом наша школа већ четири године има потписан Споразум о сарадњи.

Првог дана боравка посетили смо Третјаковску галерију у Москви, обишли Храм Христа Спаситеља, шетали по набережју реке Москве и упознавали се са културно-историјским споменицима Москве. У поподневним часовима возом смо отишли до Гжеља, где су нас дочекали директор Речицке школе Наталија Гребеникова и родељи и ученици у чијим породицама су боравили наши ђаци. За наставнике су наши домаћини обезбедили смештај  у хотелу који је удаљен 30 километара од Гжеља и налази се у граду Раменско.

Наредна четири дана смо одлазили из хотела ујутру око осам, посећивали часове у школи, учествовали у припремама за обележавање Дана победе и упознавали се са културом, традицијом и обичајима Гжеља и околине. Посетили смо место на коме се вади глина од које се производе разни предмети, били смо на Светом извору лековите воде, присуствовали мастер-часу обликовања предмета од глине у студију Сергеја Акантјева где смо имали прилику да се упознамо са процесом производње предмета од порцелана. Другог дана боравка придружила нам се и делегација из Пољске. Наши ђаци су припремили богат уметнички програм који су представили на приредбама и концертима поводом обележавања Дана победе.  Имали смо пријем у општини где су нас угостили председник општине Галина Голинкова са својим сарадницима депутатима.

На школској приредби 08. маја учествовали смо у свечаној шетњи кроз Гжељ, а наши ученици су кроз игру, песму и рецитације дочарали део наше културе и традиције. Играли су Ужичко коло у српским народним ношњама, свирали на клавиру, хармоници, виолини и гитари, певали и српске и руске песме и рецитовали. Погледајте и видео снимке на нашем YouTube каналу. На сам Дан победе наши ученици носили су портрете својих рођака који су учествовали у Другом светском рату  у Бесмртном пуку, присуствовали свечаној манифестацији на главном тргу, на којој се обратио и директор наше школе, а увече учествовали у шетњи „Свеча памяти“ и концерту који се завршио великим ватрометом.

  1. маја организована је још једна екскурзија по Москви. Тог дана смо посетили Црвени трг и Кремљ, Александријски врт, Парк победе и видели неколико репрезентативних станица московског метроа.
  2. маја у преподневним часовима опростили смо се од наших домаћина и кренули у Москву. Обишли смо чувени ВДНХ парк, где су ученици могли да посете павиљоне посвећене бившим совјетским републикама, павиљон космоса испред кога се налаз ракета Јурија Гагарина и да виде прелепе вртове и фонтане. Након тога смо се упутили ка аеродрому Шереметјево и у касним вечерњим сатима полетели за Београд.                            

 

                                                                                          наставник руског језика

                                                                                             Данијела Павловић