Конкурс и промоција књиге

Конкурс „Култура сећања“  и промоција двојезичне књиге „Дан када је Београд рекао – слобода“

   Литерарни конкурс „Култура сећања“, расписан од стране УБНОР-а Нови Београд , са темом очувања сећања на претке који су учествовали  у ослобођењу Београда стигао је у септембру 2018.

Наши ученици, иако скромног знања, прихватили су овај изазов и почели да истражују. Исти изазов прихватили су и ученици Речицке школе из Гжеља.  Распитивали су се, бележили , а неки од њих први пут сазнали неке историјске податке о члановима своје породице, прецима који су на било који начин стали на пут фашизму. 

Аутори пројекта су обратили  прво нашој школи јер је једна од ретких која својим именом чува сећање на дане победе над фашизмом. Професор српског језика Зорица Церовић и професор руског језика Николета Илић препознале су могућност остварења пројекта на нивоу школе, али и могућност да овај пројекат заживи на међународном нивоу.

 У Основној школи „20.октобар“ Нови Београд, 27.05.2019. одржана је свечана академија поводом представљања двојезичне књиге  „ Дан када је Београд рекао СЛОБОДА „ зборника радова награђених ученика и њихових наставника.

Књига „Дан када је Београд рекао СЛОБОДА“ производ је вишемесечног рада наставника српског и руског језика, ученика и наставника две школе и као пионирски подухват који ће, надамо се, следеће године обухватити све школе које препознају значај очувања традиције и културе сећања

 

Редослед награђених у две категорије:

Српски језик:

 Прва награда

Никола Вукосављевић  7/5

Друга награда

Душан Николић 7/5

Мина Јовановић 7/5

Трећа награда

Јана Ломић 7/5

Ања Ћорић 5/4

Радови на руском језику:

Прво место

Сорокин Матвеј

Друго место

Сељезнева Анастасија

Гуциљук Ољесија

Треће место

Аржејева Марија